Smaki i aromaty kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska w ostatnich latach staje się coraz popularniejsza w Polsce. Aktualnie trudno znaleźć większe miasto, w której nie znaleźlibyśmy chociaż jednej takiej restauracji. Z jakiego powodu tak bardzo nas zachwyca?

Indyjskie jedzenie charakteryzuje się przede wszystkim prostotą składników. Nie znajdziemy tu nic wyszukanego i rzadko spotykanego – najczęściej posiłek składa się z ryżu, mięsa i warzyw, z naciskiem na warzywa strączkowe. Czemu więc ta kuchnia cieszy się taką popularnością? Jej sekret tkwi… w przyprawach.

Indyjskie przyprawy potrafią zupełnie zmienić smak najprostszej potrawy. Cechują się wyjątkowym bogactwem przeróżnych smaków i aromatów, a dzięki różnym ich kombinacjom możemy uzyskać odmienne efekty. Przyprawy wykorzystywane w Indiach mają ostry, cierpki lub słodki smak. Dzięki ich połączeniu możemy uzyskać danie, które będzie sprawiało wrażenie lekkiego i delikatnego, a jednocześnie pozostawi na języku ostrawy posmak. Jakie są najpopularniejsze indyjskie przyprawy? Z pewnością prym wiedzie tutaj chili oraz curry. Oprócz tego często wykorzystuje się cynamon, kurkumę, anyż. Zastosowanie tych egzotycznych ziół i nasion w odpowiednich proporcach zaspokoi kubki smakowe nawet tych najbardziej wymagających.

Oprócz niesamowitych doznań smakowych, przyprawy korzystnie wpływają na nasz organizm. Ostre dodatki powodują wyrzut endorfin w naszym organizmie, co wpływa na polepszenie nastroju. Poza tym przyspieszają metabolizm, regulują krążenie, korzystnie wpływają na naszą odporność.

Ze względu na proste i łatwo dostępne składniki, bez problemu stworzysz pyszne, indyjskie danie w swojej kuchni. Wszystkie tajemniczo brzmiące przyprawy są teraz dostępne także w Polsce – warto więc dać sobie szansę na spróbowanie nowych smaków.